ΝΕΟΤΕΡΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟ CRETAN IAMA

Η φύση αποτελεί την πηγή πολλών δραστικών ουσιών με φαρμακευτική δράση και εφαρμογή σε διάφορες παθήσεις του ανθρώπου. Τα φαρμακευτικά βότανα έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον των σύγχρονων επιστημόνων σε ό,τι αφορά την ανάλυση των δραστικών τους ουσιών και τη μελέτη των χρήσεών τους. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σήμερα, περίπου το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού χρησιμοποιεί αποκλειστικά φαρμακευτικά φυτά, ενώ περίπου το 50% των φαρμάκων έχουν ως βάση κάποια φυσική ουσία. Η σύγχρονη Iατρική αποδέχεται ότι οι ουσίες που περιέχονται στα βότανα αυτά είναι δυνατόν να λειτουργήσουν ως φυσικά φάρμακα, αρκεί τα σκευάσματα που προέρχονται από τα βότανα αυτά, να αποτελούν προϊόν τεκμηριωμένων μελετών, τόσο σε κλινικό όσο και σε εργαστηριακό επίπεδο, να έχουν περάσει κατάλληλους ποιοτικούς ελέγχους και να έχουν εγκριθεί από πιστοποιημένους εθνικούς και διεθνείς φαρμακευτικούς οργανισμούς.

Σε ό,τι αφορά το CRETAN ΙΑΜΑ, αποτελεί ένα καινοτόμο φυσικό ιδιοσκεύασμα το οποίο περιέχει έναν πατενταρισμένο συνδυασμό αιθέριων ελαίων από τρία αρωματικά βότανα της Κρήτης. Πολυετείς έρευνες, τόσο σε εργαστηριακό όσο και σε κλινικό επίπεδο, απέδειξαν την ευεργετική δράση του σκευάσματος στις ιογενείς λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Οι κλινικές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε ασθενείς με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού, έχουν επιβεβαιώσει την αντιική δράση του σκευάσματος, μειώνοντας σημαντικά τόσο το χρόνο ίασης όσο και τη βαρύτητα των συμπτωμάτων στους ασθενείς. Εκτός από την άμεση αντιική δράση, το CRETAN ΙΑΜΑ έχει ευεργετική δράση στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς τα συγκεκριμένα κρητικά βότανα περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες απαραίτητες για την καταπολέμηση φλεγμονών του ανθρώπινου σώματος.

Το CRETAN IAMA είναι ένα φυσικό ιδιοσκεύασμα με ιδιαίτερα δυναμικά χαρακτηριστικά και παρά την πολύ επιτυχημένη πορεία του, η έρευνα για την διερεύνηση σε βάθος των ιδιοτήτων του είναι διαρκής. Τα πλέον πρόσφατα αποτελέσματα του εργαστηριακού ιολογικού ελέγχου1 αποκάλυψαν πραγματικά εντυπωσιακά αποτελέσματα τα οποία συνοψίζονται στα εξής σημεία:

• Το πατενταρισμένο εκχύλισμα του CRETAN IAMA έχει άμεση δράση έναντι των ιών της γρίπης τύπου Α και Β και ιδιαίτερα έναντι της γρίπης Α/Η1Ν1.

• Για πρώτη φορά, αναδείχτηκε εξαιρετική αντιική δράση του εκχυλίσματος του CRETAN IAMA έναντι του ανθρώπινου ρινοϊού, δηλαδή του ιού στον οποίο οφείλεται το 50% των περιπτώσεων του κοινού κρυολογήματος σε παιδιά και ενήλικες.

• Η χορήγηση του εκχυλίσματος του CRETAN IAMA απέδειξε την ίδια ισχυρή αντιική δράση με κλασσικές δραστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται έναντι ιών του αναπνευστικού συστήματος.

• Η αντιική δράση του εκχυλίσματος του CRETAN IAMA επιτελείται κατά τα πρώιμα στάδια της λοίμωξης από τους αναπνευστικούς ιούς, αποτέλεσμα που συνάδει με τις κλινικές παρατηρήσεις για τη συσχέτιση έγκαιρης λήψης του σκευάσματος με ηπιότερα συμπτώματα και συντομότερη αποδρομή.

• Εργαστηριακά πειράματα αποκάλυψαν το μηχανισμό δράσης του εκχυλίσματος του CRETAN IAMA στον ιό της γρίπης Α/Η1Ν1 αναστέλλοντας τη δράση μιας ιδιαίτερα κρίσιμης πρωτεΐνης του ιού για την επιτυχή μόλυνση των κυττάρων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια πρωτεΐνη αποτελεί στόχο των νεότερων φαρμακευτικών ουσιών καθώς είναι συντηρημένη σε όλους τους τύπους γρίπης Α και δεν υπόκειται σε μεταλλάξεις που οδηγούν σε ανάπτυξη ανθεκτικότητας όπως μπορεί να συμβεί με τις παρούσες αντιικές θεραπείες.

 

Συμπερασματικά, το εκχύλισμα των τριών Κρητικών αρωματικών βοτάνων του CRETAN IAMA αποτελεί ένα εξαιρετικό φυσικό ιδιοσκεύασμα με αποδεδειγμένη αντιική δράση για τους ιούς της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος, τόσο σε εργαστηριακό όσο και κλινικό επίπεδο, έναντι των σημαντικότερων ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.

 

Γ. Σουρβίνος, Καθηγητής

Δ/ντης Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας ΠΑΓΝΗ

 

  1. M. Tseliou et. al. Antiviral effect of an essential oil combination derived from three aromatic plants (Coridothymus capitatus (L.) Rchb. f., Origanum dictamnus L. and Salvia fruticosa Mill.) against viruses causing infections of the upper respiratory tract, Journal of Herbal Medicine, doi.org/10.1016/j.hermed.2019.100288